You are currently viewing 5 СЪВЕТА КАК ДА ОТГЛЕЖДАТЕ САМА ДЕТЕТО СИ СЛЕД РАЗВОД

5 СЪВЕТА КАК ДА ОТГЛЕЖДАТЕ САМА ДЕТЕТО СИ СЛЕД РАЗВОД

автор: Динка Колева, статия за www.damapika.net, юли, 2014 г.
Да бъдеш родител понякога е трудно предизвикателство, а да отглеждате детето си сама е свързано с допълнителни трудности. Ниските доходи, недостигът на време и много нови отговорности могат да бъдат само част от препядствията пред вас. Освен, че е необходимо да извървите стъпки по посока на своето емоционално възстановяване след развода, както и да намерите ефективни начини, с които да подкрепите своето дете, важно е да осъзнаете, че има множество предизвикателства в това да отглеждате детето си сама. Въпреки това е добре да знаете, че има възможности и начини, чрез които да преодолеете затрудненията и да се радвате на хармоничен живот. Всичко, през което преминаваме носи освен трудности и ценни житейски уроци и опит. Всяка трудност е възможност за растеж и развитие. С преодоляването на всяка трудност ние развиваме своята сила.
Ето няколко съвета, които могат да ви бъдат полезни, за да се справите успешно с трудностите, които произтичат от това да отглеждате детето си сама:
1. Позволете на детето си да бъде дете.
Под натиска на трудностите в отглеждането на детето, родителите, които отглеждат децата си сами, не рядко допускат равноправни (партньорски) отношения със своето дете. Разбираемо е, че се нуждаете от подкрепа, за да преорганизирате живота си и да се справите с всички роли, които е необходимо да съвместявате. Но, ако ангажирате детето с част от ангажиментите, които имате в грижата за домакинството, с нагласата, че е нужно да си поделите задачите – може да рискувате да прехвърлите прекалено голям товар върху него. Добре е да стимулирате детето да развива различни житейски умения и навици, но е важно това да се случва постепенно, с ваша подкрепа и да е насочено към развитието на самото дете, а не с цел да замести липсващия родител в семейството. Това, което бихте могли да направите е да намерите други хора, които могат да ви подкрепят по различни начини, включително и с емоционална подкрепа, от която имате нужда. Това не е подходяща роля за вашето дете. Позволете на детето да бъде дете и не изисквайте от него да порасне преждевременно. Бъдете внимателни към неговите нужди и възможности и подбирайте подходящи за възрастта му и ролята му отговорности.
2. Създайте среда на сигурност и подкрепа за вашето дете.
Всяко дете има нужда да се чувства сигурно и защитено и това особено се засилва ако родителите са в ситуация на развод. Отговорност на всеки родител е да създаде благоприятна, сигурна и подкрепяща среда за детето. Децата се нуждаят от насоката на възрастен, за да се ориентират – кое е допустимо и кое не, кое биха могли да направят и какво би могло да застраши тяхната физическа и емоционална сигурност у дома и навън.
Тъй като финансовите трудности биха могли да бъдат една от реалните трудности за родителите, отглеждащи сами децата си е добре да помислите какви са подходящите правила, които да въведете ако вашето дете е в училищна възраст.
Например: ако разполагате с ограничени финансови средства е добре детето ви да знае това, но до толкова, колкото е нужно за самото него и разбира се, съобразено с неговата възраст. Добре е детето ви да знае, че сумата, която можете да му дадете за закуска в училище е точно определена и ако не използва тези пари точно за това, а си закупи нещо друго, което не е от първа необходимост в този момент – то вие не бихте могли да му осигурите отново други средства, за да компенсирате този не добре обмислен разход. Това помага на детето да се чувства по-информирано – каква е реалната ви ситуация в момента и какво би било добре да направи, за да има необходимата храна за времето си в училище. Това със сигурност би му помогнало да се чувства по-спокойно от алтернативата постоянно да чува, че просто нямате финансови средства, без да знае какво може да очаква във всеки един момент.
Определянето на ясни (разбираеми) правила и граници по отношение на всички сфери от живота на детето е важна част от изграждането на сигурност и приемливи модели на поведение. Необходимо е това да бъде съобразено с възрастта на детето.
3. Показвате своята любов към вашето дете.
Всяко дете се нуждае от безусловна любов и приемане. Не рядко в забързаното ежедневие родителите омаловажават необходимостта да показват своята любов към детето си. Понякога разчитат, че то знае, че е обичано, но детето понякога се нуждае да почувства и да чуе, че е обичано и прието. Понякога децата, чиито родители са в развод имат още по-голяма нужда да получават потвърждение за любовта на своите родители към тях. Намерете подходящи начини, чрез които да изразявате своята любов към детето. Не разчитайте на това, че то вече го знае. Отделяйте специално време, което да прекарвате с детето си. Това може да бъде време за различни разговори или съвместни дейности.
4. Управлявайте времето си мъдро.
Ежедневието на всеки родител, отглеждащ сам своето дете, не рядко е съпроводено с много отговорности, задачи и емоционално претоварване. Съчетаването на много и различни роли и задачи може да бъде много изчерпващо и носещо много обърканост и напрежение.
Изградете си своя система за планиране и управление на времето. Отделете малко време, в което да преосмислите кои са най-важните за вас неща, точно в този момент и как бихте могли да ги разпределите в ежедневието си – за месеца, за седмицата, за един конкретен ден. Добре организираното време може да бъде ваш ценен съюзник в динамичното ежедневие.
5. Създайте си подкрепяща среда. 
Наличието на подкрепяща среда е ценен ресурс за всеки родител и особено важен ресурс за родителите, които отглеждат сами своето дете. Създайте си мрежа от хора, които могат да ви подкрепят при определени ситуации в грижите за детето, в други битови затруднения или чрез емоционална подкрепа и съвет. Това могат да бъдат роднини, приятели или други родители, с които взаимно да си помагате. Също така, бихте могли да потърсите подходящ консултант ако се нуждаете от по-специализирана подкрепа, за да преодолеете успешно промените и новата ситуация в живота ви.

*** 

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply