You are currently viewing ДАРЪТ зад проблема – опитности, размисли и споделености

ДАРЪТ зад проблема – опитности, размисли и споделености

Често искаме да минаваме през живота безаварийно, често и мотивацията ни да търсим лично развитие е водена от илюзията, че това ще ни осигури безпрепядствено ежедневие, в което има само приятни и лесни преживявания, но всъщност това не е възможно, защото трудностите са важен аспект от Живота – нюанс от него, който е полезно да приемем като преоткрием нагласата си към тях…Трудностите са неизменна част от живота ни и те имат своето предназначение за нашето обогатяване, израстване и разгръщане. Те са покана към нас да се отворим за нови гледни точки, да надскочим свои ограничения, за да се разширим и разгънем, да развием вътрешната си сила, да развием нови умения, да променим и хармонизираме в живота си нещо, което избягваме или от което се страхуваме… Когато имаме тази различна нагласа имаме шанс да преминаваме през всичко с готовност за обогатяване, а не с нагласа за борене с това да нямаме трудност. Съпротивата ни е тази, която често засилва проблема и напрежението в нас, и замъглява сетивата ни да видим нови алтернативи за преминаването през него по градивен за нас начин.

🌿ДНЕС те каня да отделиш няколко минутки, да затвориш очи, да отпуснеш тялото си, да забавиш дишането си и да усетиш има ли конкретна житейска трудност, пред което точно в момента си изправен(а)? Можеш ли да погледнеш към нея с разбирането, че може би тя е тук защото носи някаква възможност за теб? Запитайте себе си:
– Какво бих казал(а) на приятел(ка), изправен(а) пред същото предизвикателство?
– На какво ценно нещо ме учи това преживяване, което не бих имал(а) в друг случай?
– Какво в мен има шанс да бъде видяно (осъзнато), лекувано и трансформирано чрез тази трудност?
– Какво усилие съм готов(а) да направя днес за своето израстване?

Динка Колева – от поредицата „Мисловни хрумки“

18.05.2022 г.

*снимка: личен архив

*** 

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да достигне до повече хора, за които може да бъде полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply