You are currently viewing ПЪРВАТА ГОДИНКА

ПЪРВАТА ГОДИНКА

автор: Динка Колева, статия за Списание ШАРЕНО,  март 2011 г., бр. 40

През първата си година бебетата се развиват интензивно в много насоки, настъпват големи физически и психически промени. Растежът и развитието през този период от живота им са от голямо значение за последващото развитие. Непосредственото емоционално общуване с детето през този период е от изключителна важност. То ще създаде чувството за доверие и връзка с родителите.

 

Какво да очаквате през първата година? Как да подкрепяте и стимулирате развитието на вашето бебе?
Развитието на детето следва определени закономерности, но е важно да знаете, че всяко дете има свой собствен ритъм на растеж и развитие.
Първите три месеца
Новороденото прекарва по-голямата част от времето си в сън. Движенията на бебето през първите два месеца са силно ограничени, спонтанни и некоординирани.
През втория месец бебето става по-активно. Лежейки по корем при опора на лактите, детето повдига не само главата си, но и раменете, и гърдите. Може да фокусира погледа си на близко разстояние и следи за кратко предмет с очи. Познава майка си и й се усмихва. Наблюдават се усилия да откликва когато общувате с него – отваря уста, сякаш се опитва да ви каже нещо.
Третият месец е момент на преход. На тази възраст бебето сякаш прави своите първи големи открития в опознаването на света – то започва да хваща предметите и играчките, които вижда, опипва ги и прави опити да борави с тях. Това движение показва преминаването от пасивно и непроизволно поведение към активно боравене с предметите и изучаване на околната среда. На три месечна възраст бебето вече е по-спокойно и далеч по-адаптирано към околния свят. Периодът на коликите е отминал, дневният режим, свързан с моментите на сън, бодърстване и хранене, е вече установен. Малкият човек все повече се вълнува от външния свят.
През първите три месеца новороденото изследва заобикалящия го свят с очите, ушите и след това с ръчички и допир. Малките бебета имат много чувствителен слух и се стряскат от силни и внезапни шумове.
Полезни идеи:
  • отвръщайте на звуците, които детето ви издава. По този начин то получава отклик от околната среда и това му харесва. Реагира с оживление и радост. Желае да произнася тези звуци, за да му отговорят отново. Говорете му и му пейте песни. Издавайте забавни звуци. По този начин му осигурявате положителен сензорен стимул.
  • масажи – можете да масажирате бебето внимателно около пет минути преди или след баня. Бебето обича да го докосват и галят.
От четвърти до шести месец
На около четири месечна възраст един от главните сетивни органи, чрез които бебето проучва и изучава света около себе си е устата – за това не се чудете защо бебето поставя всичко, което му попадне в устата си.
През това тримесечие от живота си детето има все по-голяма координация и свобода на движенията – движи контролирано цялото си тяло, прави опити да сяда, но бързо се уморява и има нужда да бъде облегнато, с лекота се преобръща от корем-гръб.
Все повече детето експериментира със звуковете, имитира звукове, реагира на името си, разпознава приятелски от сърдит тон.
Полезни идеи:
  • стимулирайте детето чрез различни подходящи играчки – можете да поставяте близо до него различни предмети и играчки, които да може да докосва, мачка, опипва. Точно сега дрънкалките стават актуални. Гумените играчки, които се стискат, също добре подхождат за тази възраст.
  • общувате активно с бебето, във времето, в което бодърства.
Внимавайте с чупливите и острите предмети, които детето би могло да вземе или лапне!
Бъдете внимателни и относно мястото, на което оставяте вашето бебе – в тази възраст е много подвижно и може да се нарани!
 
От седми до девети месец
През първите шест месеца вашето бебе е добило точна представа за всичко, което му е близко, за лицата и хората, които са до него и се грижат за него. През това ново тримесечие от своя живот и развитие бебето започва да различава хора и неща, които не са му близки и следователно, са му непознати.
През този период бебето вече общува все по-добре с околните. Вниманието от страна на възрастните и игрите с тях, значат много за него. Детето вече може да стои седнало и без вашата помощ. Характерно за този период е, че повечето бебета се учат да пълзят, започват да се изправят на крака, използвайки опора. Появяват се и първи зъбки.
Полезни идеи:
  • не поставйте детето внезапно в нова за него ситуация – влизането в контакт с непознат за него човек, трябва да се осъществява постепенно, особено, когато детето чрез плач показва, че се страхува. Дайте му необходимото за приспособяване време.
  • осигурете на детето подходящи гумени играчки, които да стиска между венците си – растежът на зъбите е придружен от неустоима нужда да се хапят предметите. Важно е това да бъде безопасно за детето.
От десети до дванайсети месец
В този период едно от основните неща в развитието на детето е прохождането. Прохождането е естествен и строго индивидуален процес,. Поради това, родителите могат да стимулират детето, но не биха могли да въздействат върху акта на самото прохождане. Първоначално то започва да се движи с ваша помощ и като се придържа за мебелите. Наблюдава се запас от около 10-тина думички, които казва, както и разбира значението им. Казва ма-ма, та-ти, думи изразяващи желание – не, да, дай и др. Пляска с ръце, за да изрази ентусиазма си. Детето проявява желание и инициатива да се облича и храни само, въпреки, че все още трудно се справя и има нужда от вашата помощ.
Полезни идеи:
  • обезопасяването на дома е едно от най-важните неща през този период от живота на детето.
  • не принуждавайте детето да се учи да ходи – подкрепяйте го и му дайте нужното време да премине успешно през всички етапи на прохождането.
  • изборът на обувки е много важен – обувките на детето трябва да бъдат стабилни, удобни и да са подходящ размер. В случай, че се затруднявате в избора – бихте могли да се консултирате със специалист /личния лекар, педиатър, ортопед/.
  • бъдете търпеливи относно желанието за самостоятелност на детето – дайте му известна свобода да прави опити да се облича и да се храни само.
Напомням ви скъпи родители, че всяко дете и неговото развитие са индивидуални. Важно е да „разчитате” нуждите на своето дете, за да откликвате по подходящ начин. Всичко, което правите, с нежност, любов и отзивчивост, подпомага неговото развитие.
*** 
Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате нещо от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply