You are currently viewing Нещата, които ни движат напред

Нещата, които ни движат напред

автор: Динка Колева, март 2014 г.
В какво се крие силата на една личност?  Кои са нещата, които ни движат напред?  Как да сбъдваме с лекота мечтите си? 
Вдъхновението ми за този материал дойде покрай някои дискусионни срещи, които провеждам като част от поредицата събития СПЕЦИАЛНО ЗА ЖЕНИ, както и от един разговор с мен преди около година в предаването “Часът до обед” по радио Стара Загора към Българското национално радио.
Ето някои от най-важните според мен неща, на които е добре да обърнем внимание. Споделям ги накратко, без претенция за изчерпателност по темата: 
Връзката ни с нашите корени 
Връзката ни с нашите корени и поколенията преди нас е изключително значима. Без да работим по посока на тази свързаност с нашето семейство и поколенията зад нас, ние трудно можем да се чувстваме свързани със себе си и да предадем това на поколенията след нас. Много важно е зачитането и изразяването на уважение към тези, които са преди нас в рода. Уважението и почитането на нашите предци не означава, че ние трябва да бъдем напълно съгласни или да харесваме всяко нещо, което те казват или правят. 
Ако ние дълбоко в себе си не преживеем и не изразим това уважение, трудно можем да се научим да получаваме, да ,,пораснем,, емоционално, да бъдем изправени на собствените си крака, а също и да предадем това на поколенията след нас вече в позицията си на даващи на своите деца. Добрата свързаност с нашите предци е важна предпоставка да развиваме свързаност и със самите себе си, със своята интуиция.
Свързаност със себе си
За да не се губим в целия хаос от информация, изисквания и натиск, различни възможности, които чукат на вратата ни ние се нуждаем от по-голяма свързаност с нас самите, с вътрешния ни глас и интуиция. Когато имаме усещането, че сме стъпили в ,,собствените си обувки,, можем да направим верните избори, които ще ни водят в правилната за нас посока. Тогава бихме могли да постигнем онзи вътрешен мир и спокойствие, чрез които да оставим нещата да следват естествения си ход. Разбира се, това не означава да сме пасивни. Нужно ни е да намерим баланса между това да бъдем активни в необходимия момент, да сме будни за ,,знаците,, които животът ни дава и да сме спокойни и уверени, че нещата се случват в точния за тях момент. 
Търпение 
Случването и постигането на нашите цели е процес и се нуждае от време. Всяко нещо, което искаме да постигнем се нуждае от търпение да извървяваме пътя, който включва поредица от крачки, които е нужно да направим. Това са малките стъпки, които могат да ни отведат на желаното място, ако имаме нужното търпение. 
Последователност 
Освен търпеливи е добре да бъдем последователни. Правейки нещата на по-малки крачки, разбивайки ги на по-малки цели пътят ни става по-лесен и по-реалистичен. Това повишава и поддържа нашата мотивация, прави ни по-уверени да продължаваме. Ако постоянно гледаме в голямата цел е възможно тя да ни изглежда плашеща. Това стопира много хора да направят малките крачки, като остават в състояние на неудовлетвореност и нагласа, че на тях не им се случват хубави неща или, че те не могат да се справят. Ако си позволим да приеме идеята, че можем да постигнем своята цел и опитаме да формулираме малките стъпки, които да извървим – те стават много по-конкретни, реалистични и изпълними. Това би могло да ни отведе до преживяване на удовлетвореност от извървения път и постигната малка цел, а и да ни вдъхнови да продължим напред.
Постоянство
За да вървим успешно напред и да не се отказваме от определени “неуспехи” ни е нужно постоянство. Може би не е нужно да приемаме нещата като успех и неуспех. Именно нещата, които не са се случили по начин, по който ние сме искали биха могли да бъдат ценен дар и възможност да научим определени уроци и да растем. Докато пиша това изречение в главата ми изплуваха няколко такива ситуации, които съм преживявала драматично, само, защото нещата не са се случили, според схемите в моята глава и точно в момента, в който аз съм искала. Повярвайте ми, от към днешна дата съм благодарна за това, защото нещата са се случвали по много по-добър начин за мен и ,,рамките,, които умът ми е слагал в онзи момент. Но е важно да сме ,,будни,, за това и да сме осъзнати, да не губим присъствието си в настоящия момент, опиянени от голямата си цел. 🙂
Да търсим и получаваме подкрепа
Едно от нещата, които ни помага да вървим успешно напред е да познаваме по-добре, както своите силни страни, така и своите лимити. Всеки от нас има своите ограничения в определени ситуации и се нуждае от подкрепата на близки, приятели или професионалисти в определена област. Може би понякога ни се иска да правим всичко напълно самостоятелно, но има моменти, в които е добре да признаем нуждата си от подкрепа. Ако можем да си позволим да потърсим помощ, както и с радост да я приемем, без това да ни кара да се чувстваме по-малко значими – имаме голям шанс да вървим по-успешно напред.
Развиване на нови компетентности и умения
Получаването на подкрепа от близки хора не отменя необходимостта да се развиваме и учим. Нагласата, че знаем абсолютно всичко и можем всичко не ни помага, а ограничава. Така, че ако сме отворени да експериментираме с различни преживявания и опитности, да учим нови неща, да чуем дори противоположни гледни точки – ние увеличаваме възможностите си да вървим напред.
Стимулиране на нашата креативност
Според тълковния речник креативност означава съзидателен, идеен, изобретателен. Всеки от нас притежава творческа енергия. Развивайки своята креативност ние си създаваме възможност да изразим и изявим себе си по много и различни начини. Креативността ни помага да намираме уникални начини в сбъдването на нашите цели и мечти. Експериментирането с различни дейности би помогнало в тази посока като напр. рисуване, писане, физическа дейност или спорт, които никога не сме практикували, разширяване на социалните контакти… Дори не е необходимо целта ни да е постигането на съвършенство в тези занимания. Ценен е самия процес, той е този, който ни обогатява и разширява. Самия процес би могъл да отключи у нас различни идеи, да ги извади на повърхността и дори ние да се изненадаме от себе си – приятно, разбира се… 🙂

*** 

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply