You are currently viewing Тийнейджър вкъщи: Как да запазите по-добра връзка с вашето дете?

Тийнейджър вкъщи: Как да запазите по-добра връзка с вашето дете?

автор: Динка Колева
за списание Палитра стил – PalitraStyle.com, 08.07.2014 г.
Тийнейджър у дома – няма съмнение, че това е труден период в живота на вашето дете и за вас като родители. Ето някои идеи, които могат да ви помогнат да запазите добра връзка с вашия тийнейджър:
Не пропускайте да изразявате своето уважение към вашия тийнейджър.
Дори да не го показва – вашето порастващо момиче или момче има нужда от това. Важно е да знаете, че е нужно да правите разлика между поведение и личност, особено в случаите, когато не одобрявате определена постъпка или решение на своето дете. Не критикувайте личността, а изразете неодобрението си към конкретната постъпка.
-Подкрепете тийнейджъра, като му помогнете да разбере промените, през които преминава.
Промените, които съпътстват тази възраст са на всички нива – физическо, емоционално, социално… Добре е да имате нужното разбиране за всички тези процеси, за да можете да окажете подходящия вид подкрепа, в нужния момент, зачитайки и нуждата на детето си от повече автономност и свобода.
-Помислете за подходящи нови правила и граници, съобразени с възрастта.
Намирането на баланс между по-голяма степен на автономност и в същото време определени граници е много сериозна задача на всеки родител на тийнейджър. Добре е да помислите по посока на нови правила и граници, които да договорите с вашето дете.
-Създавайте пространство на емоционално “безопасна” среда, в която тийнейджъра да се почувства чут.

За да запазите добра връзка и комуникация с вашето дете е необходимо да не забравяте, че то се нуждае от емоционално “безопасна” среда, в която има пространство да споделя, толкова колкото желае, без да бъде притискано и без да бъде постоянно критикувано. Тийнейджърът има нужда да бъде чут, не се нуждае да бъде поучаван всеки път, когато сподели нещо.

-Открийте подходящи дейности, които да осъществявате заедно.

Може би вашия тийнейджър предпочита да прекарва повече време със своите приятели, отколкото с вас и това е нещо естествено. Въпреки това бихте могли да помислите за подходящи съвместни дейности, които са приятни за вас и за вашето дете. Това би могло да ви осигури време, в което да се забавлявате заедно, да поддържате добра връзка между вас и възможност да общувате.

*** 

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply