You are currently viewing За КРАЯТ и Новото НАЧАЛО – размисли, опитности и споделености

За КРАЯТ и Новото НАЧАЛО – размисли, опитности и споделености

В края на годината, сред целия шум, светлини и емоции – ПОДАРИ СИ МАЛКО ВРЕМЕ САМО ЗА ТЕБ. 
Краят на годината обикновено е време, което отделяме за релаксиране, забавления, празненства, получаване и даване на пожелания, подаръци, изпълваме се с надежди за предстоящата година…
Как минава обаче останалото ни време от годината? Имаме ли усещането, че присъстваме пълноценно в дните и в Живота си или преминаваме през тях на автопилот? …
Може би сега – в края на годината е ценна възможност да се замислим над това, да отделим малко време за преосмисляне…
Казват, че доброто НОВО НАЧАЛО в голяма степен зависи от ДОБРИЯ КРАЙ и аз вярвам, че е така.
Много често след като приключим някое свое пътуване си правим равносметки, заключения, обобщения, като например:
“Беше хубаво, но…можеше да е по-добре”
“Следващия път като тръгвам за някъде ще направя това и онова…”
или може би
“Това пътуване беше вълшебно, прекрасно и ще го помня винаги, нещо повече очаквам с нетърпение следващото си вълнуващо пътуване”
А какво би станало ако приемем всяка една година от живота ни като едно пътуване?Изпълнени сме с много и различни чувства и може би с мечти за предстоящата година. И така… година след година, но до колко сме осмислили всичко, което сме преживели, направили или не направили, всичко, което сме имали. Не рядко препускаме и бързо забравяме всички ценни дори наглед мънички неща, които сме преживели и са ни дали толкова много. Може би по-често помним другите – онези трудните моменти или моментите, в които не сме се справили с нещо, а дори не сме се замислили какво бихме могли да научим и от тях.
Намирам за вълнуваща идеята да си подарим в края на тази година малко време, в което да бъдем сами със себе си, да притихнем и да затворим очи и свързвайки се с най-дълбоките кътчета в себе си да си спомни тази една година, това наше пътуване, а след това може би да си отговорим на следните въпроси (или на други важни за нас въпроси):
❥ Какви трудности преодолях?
❥ С какво не успях да се справя успешно?
❥ Колко свои мечти осъществих и какво ми помогна да го направя?
❥ Какво загубих и какво намерих?
❥ С какви хора се срещнах и какво ми даде срещата с тях?
❥ Направих ли нещо специално за себе си? А за някой друг?
❥ Дадох ли любов на хората около себе си и приех ли любовта, която хората около мен ми дадоха?
❥ Какво успях да науча?
❥ За какво съм благодарен(а) – конкретно на последната изминала година?
❥ Какво чувствам, че съм готов(а) да пусна да си тръгне от живота ми?
❥ Към какво е полезно да „поглеждам” по-често със сърцето си?
❥ Бях ли щастлив(а) по пътя?Защо да правим всичко това и каква ще ни е ползата?
Мисля, че всичко е свързано с личния ни избор. Бих могла да изброя редица ползи, които знам от личен опит и от опита на много хора около мен, но също така мисля, че единствено ако опитаме бихме могли да преживеем и истински да разберем ползите за самите себе си, защото за всеки те може би са различни, а и като се замисля… нищо не губим ако опитаме.Желая на всички ни успешен завършек на „пътуването“ от настоящата година и силно вярвам, че ни предстои едно още по-осмислено и пълноценно пътуване през идващата година.
Динка Колева – от поредицата „Мисловни хрумки“, 29.12.2021 г.

*снимка: интернет  

***

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да достигне до повече хора, за които може да бъде полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply