You are currently viewing Все повече хора избират не просто да оцеляват, а да живеят пълноценно

Все повече хора избират не просто да оцеляват, а да живеят пълноценно

Един разговор с мен за Вестник Доктор, брой 16-23.02.2015 г., 
Разговорът е публикуван и в www,myclinic.bg
Благодаря на Таня Иванова за гостуването й в моето Студио и за поканата да направим този топъл, приятен, уютен разговор.  Ето го и него 🙂
 
Прекрачваме прага на уютна стая, решена в бледо оранжеви тонове, стилна мебелировка, но достатъчно семпла, за да не притеснява посетителите. Това е офисът на Динка Колева, фамилен консултант и социален педагог от Стара Загора. През последните 10 години тя се развива и работи в областта на социалната психотерапия. Натрупала е опит в индивидуално и семейно консултиране, провежда семинари и тренинги за подкрепа на родители, за развиване на екипи. Освен това обучава специалисти, които работят в областта на психо-социалната терапия. Автор и водещ е на семинари “Специално за жени”, има и редица публикации по тази тема. Пътят към професията й е дълъг. Завършва Медицинския колеж в Стара Загора, а след това продължава образованието си в Софийския университет “Св. Кл. Охридски“. Бакалавър е по социална педагогика и социални дейности, магистър по управление на институции за социална работа в СУ “Св. Кл. Охридски“. Участва и в четиригодишната програма по фамилна психотерапия към Психотерапевтичния институт по социална екология на личността…

 

Психологическото консултиране и психотерапията са сравнително нови услуги за България. Разкажете ни малко повече за професията фамилен консултант?
Фамилният консултант или психотерапевт са професии, които се придобиват след дългогодишно обучение. По-точно след вече завършена минимум бакалавърска степен в областта на психологията, медицината, социалните дейности или педагогиката. Обучението включва не само усвояването на определени теоретични знания, а и практически умения както и преминаване през процеса на лична психотерапия. 
Всъщност, как ще обясните присъствието на фамилния консултант в едно семейство например?
От съществено значение е, когато човек “помага” да е “свършил достатъчно работа” със самия себе си, да е достигнал определено ниво на личностна зрялост и осъзнатост. Ще си позволя да цитирам Свагито Лийбермайстер, психотерапевт от Германия и един от моите учители: “Човек не се изучава като терапевт, човек израства като такъв”. 
Фамилният консултант – психотерапевт, е специалист, който оказва подкрепа на едно семейство или на отделен член от него, за справяне с конкретни трудности или за възстановяване след тежки житейски драми. Освен това той може да помогне на хората да се развиват и опознават по-добре себе си. В психотерапията има много различни направления – подходи. Аз лично в своята работа използвам разнообразни психотерапевтични методи, различни духовни практики и най-вече следвам сърцето си, защото вярвам, че едно от най-важните неща в целия процес е любовта, и това да присъстваш за човека “тук и сега” и да го придружаваш в пътя, по който той върви, да го подкрепяш, за да открие собствените си ресурси и своята лична сила. Да намери верните за себе си отговори и да направи подходящите за него крачки.
Склонни ли са хората да търсят помощ в ситуация или период на трудност?
Все още има хора, които трудно различават психологичната и психотерапевтична помощ от психиатричната. Важно според мен е да уточня, че все още има хора, които не са достатъчно информирани или имат доста противоречива информация. Много често хората имат различни страхове, поради което са с по-скептично отношение към подобна подкрепа. Срещат се и хора, които смятат, че консултирането и психотерапията са за тези, които са “слаби или луди”. Всички ние понякога имаме затруднения през различните етапи в своя живот. Нормално е при появата на такива трудности да търсим методи за тяхното преодоляване. 
Много ценна е подкрепата на близки и приятели, но професионалната подкрепа в много ситуации би могла да бъде най-добрият избор, който можем да направим за себе си. Аз лично считам, че това е личен избор и лична отговорност. Както и грижата за здравето на нашето физическо тяло, така и грижата за нашия вътрешен свят, за нашата душа… И всъщност те са взаимно свързани, доказан и установен е психо-соматичният произход на много заболявания.
Кои са най-честите теми, за които хората търсят помощ?
Хората, с които работя, най-често търсят подкрепа и помощ по теми, свързани с различни взаимоотношения – с партньора, с родителите, с децата си, с преживяване на различни житейски кризи и загуби, като смърт на близък човек, раздели и разводи. Някои от тях изпитват трудности при вземане на решения, лична неудовлетвореност, чувство за неуспешност и трудности при професионална реализация. Така че не са малко хората, които са мотивирани да посещават семинарите за личностно развитие, които провеждам.
Как изглежда съвременният човек?

Не бих могла да се ангажирам с глобални обобщения и характеристика на съвременния човек като цяло. Това, което със сигурност бих могла да кажа, е, че лично на мен ми прави впечатление как все повече хора се отварят да търсят и развиват себе си. Все повече хора избират за себе си не просто да оцеляват, а да живеят пълноценно и в повече хармония с околния свят.

***

 

*** 
Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате нещо от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply