You are currently viewing Децата и ние – кой кого възпитава

Децата и ние – кой кого възпитава

автор: Динка Колева,  статия за списание Работещо момиче, 28.02.2011 г.
http://www.raboteshtomomiche.com/article.php?id=1407

Възпитанието е едно от най-отговорните и най-трудните задачи в живота на всеки родител. Всички родители възпитават децата си според своите умения и разбирания. Да възпитаваш означава да предаваш знания, умения, ценности и нагласи към живота.
Има няколко много важни неща, които родителите е добре да знаят, отглеждайки и възпитавайки своите деца:
Децата са устроени по различен начин от възрастните , на тях им предстои да се изграждат и развиват като човешкото същества – не само във физически, но и в психологически смисъл. Те се намират на този етап от своето развитие, на който са и е добри родители да имат предвид това. Това би им помогнало да не предявявате неадекватни за възрастта изисквания към вашето дете.
всяка възраст има определени особености и е добре родителите да познават тези специфични за всяка възраст характеристики, нормалните възрастови кризи и подходящи начини, с които могат да подкрепят детето.
всяко дете е различно и уникално , притежава свои специфични характеристики и нужди. Добре е родителите да уважават това различно и да открият ценното в него.
• предварително изясняване на моделите на възпитание – добре е родителите да изяснят помежду си в какви ценности и по какъвто начин желаят да бъдат възпитани децата им.
ясни и точни правила – децата се нуждаят от ясно определение – кое поведение е приемливо и кое не, кое е правилно и кое не е в постъпките му; кое е полезно за него и кое може да му навреди. Липсата на правилата за дезориентиране на детето.
очакванията към детето – предварителните нагласи и очакванията за децата, силната амбиция за реализация на родителските мечти и желания, могат да имат негативен ефект върху развитието на детето;
личен пример на родителите – важно е родителите да знаят, че децата учат това, което вижда.
Едно от най-важните неща в процеса на възпитание е детето да развие положително отношение към себе си. С поведението си и отношението си към него, родителите влияят върху представата на детето за себе си и към умението му да отстоява себе си.
Родителството и възпитанието на детето не са никак лесна работа и това означава да си отворен да се учиш и израстваш, защото можеш да дадеш на детето си само онова, което притежаваш – като знания, умения, опит, отношения към другите и живота като цяло.
В грижите за детето, родителите взаимодействат с него и със сигурност е важно да споменем, че те също имат много неща, които могат да научат от детето си.
Децата по свой начин изпращат посланията си, нужно е само да бъдат чути и разпознати.
И не на последно място – родителите имат шанс да си „припомнят” чрез децата, както да се занимават по-често с любимите си занимания и да търсят нови неща, да се забавляват и да продължат да бъдат „любопитни” към живота, търсещи нови и нови знания, умения и хоризонти.
*Темата “Децата и ние – която кого възпитава” е едно от отличените заглавия в конкурса “Най-интересни заглавия” , предложено от SunShineR.
*** 
Ако тази публикация ви хареса, моля споделете я, за да успеете да бъдете повече хора, за които можете да бъдете полезни! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автора и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате нещо от Програмите, които изпълнявам. 

Leave a Reply