You are currently viewing Малки удоволствия в ежедневието

Малки удоволствия в ежедневието

автор: Динка Колева, статия за списание Работещо момиче – 11.04.2011 г.
Малките удоволствия са тези, които изпълват ежедневието ни с повече радост и усещане за щастие. Те внасят специално очарование в забързаните дни. Понякога обаче забравяме за тях. Ежедневно се сблъскваме с многобройни ситуации, необходимост от правене на избори, вземане на решения, работа, трудности, кратък сън и… като в омагьосан кръг, от който понякога дори губим усещането, че живеем…губим посоката, мечтите си, себе си…
Тогава на помощ могат да дойдат отново онези мънички неща, които да добавим в забързания ден. Те ни зареждат с енергия, радост и внасят нов смисъл в живота ни. Добрата новина е, че колкото и да ни се струва невероятно – зависят изцяло от нас и могат да присъстват в ежедневието ни – стига да ги търсим, да ги създаваме сами.
Да, понягока е нужно да положим мъничко усилия и да прибавим постоянство, но си струва, защото те действат.
Ето няколко идеи, за онези дребнички неща, които могат да освежат ежедневието ви:
1. Започвайте деня си добре – всяка сутрин отделяйте поне 15-30 мин., които да са специално за вас. Използвайте това време, за да се настроите за един наистина ползотворен ден. Как ли? – може би с хубава песен, откъс от хубава книга, време за малко размисъл, медитация или нещо друго, което вие предпочитате и ще даде добро начало на деня ви.
2. Среща с приятели – срещите и разговорите с добри приятели и позитивни хора могат да ви донесат много приятни емоции.
Кога ли? – може би през обедната ви почивка или след работния ви ден….
3. Разходка сред природата – контактът с природата може да бъде много освежаващ и обновяващ. Опитайте с разходка до близкия парк. Прекрасно е, нали?
4. Ходене пеш до работното място – защо не?
Опитайте, макар да не е всеки ден. Това може да внесе разнообразие в ежедневието ви, а и ползите са безспорни, както за здравето, така и за намаляване на стреса и напрежението. Разбира се, добре е да не фокусирате мислите си върху работа, задачи, трудности и всичко, което ви предстои през деня.
5. Смейте се повече – изразът, че смехът е най-доброто лекарство, може би не е случаен. Смехът, може да бъде добър начин за намаляване на напрежението, привнася по-позитивна нагласа към живота и е терапия против стреса.
6. Топла вана или душ в края на деня – прекрасно средство за отпускане и релаксиране на тялото, съзнанието и духа.
7. Хубава и вдъхновяваща книга – четенето на хубава и вдъхновяваща книга би могло да бъде едно от малките удоволствия, които да ви носят свежи идеи и положителен заряд в забързаното ежедневия.
8. Масаж – хубавият масаж може да ви дари с необходимата енергия.
9. Любимата ви музика – една любима песен може би ще повиши настроението ви.
10. Съвместни дейности с любимите хора – може би семейната вечеря и разговорите около масата биха възвърнали усещането ви за комфорт и щастие.
Това е само малка част от всички възможни и простички наглед неща, които можете да включвате във вашите делници……
А сега – помислете кои са вашите неща, онези, които с радост бихте правили. Може би някое позабравено занимание? Може би някакво ново предизвикателтво?

Направете свой списък и опитайте. Струва си – нали?

*** 

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате нещо от Програмите, които осъществявам. 

 

Leave a Reply