You are currently viewing Професия: Фамилен консултант

Професия: Фамилен консултант

интервю за “Онлайн приятелка”, 28.02.2013 г.
Все повече стават хората, които имат интересни и не толкова традиционни професии. Защото да се опитваш да помагаш на хората да запазят връзките си ми се струва изключително предизвикателство. Затова, когато виртуално се срещнах с Динка и научих за нещата, които прави, знаех че трябва да я представя тук в блога. Защото освен интересна, тя може да бъде и много полезна за някои от вас. И така, запознайте се с Динка Колева – фамилен консултант
Фамилен консултант – как да разбираме професията ти?
Фамилният консултант (психотерапевт) е специалист, който оказва подкрепа за справяне с конкретни трудности или възстановяване от тежки житейски събития, както и може да помогне в това да се развивате и опознаете по-добре себе си.
Конкретно за себе си мога да кажа, че осъществявам индивидуално консултиране, семейно консултиране, онлайн консултиране (в случаите, когато това е подходящо), организирам и провеждам различни групови програми (обучения, семинари).
Кога един човек трябва да те посети? Кога всъщност осъзнаваме, че не можем да се справим сами с проблемите във връзката си?
Всички ние срещаме различни затруднения през различните етапи в своя живот. Нормално е при появата на трудности в живота ни да търсим различни начини за тяхното преодоляване. Има ситуации, в които не успяваме сами да намерим решение и начини за справяне и се случва едно “зацикляне” от което не виждаме изход. Изпробваме всички неща, които до момента са ни помагали в различи ситуации, но промяна не се случва. Това може да бъде много изтощаващо и болезнено преживяване. Най-често точно в такива моменти осъзнаваме, че не можем да се справим сами и сме най-склонни да потърсим помощ извън себе си, като потърсим подходящ консултант (терапевт). 
Все повече хора започват да търсят консултации и да посещават различни обучения и семинари, които имат по-скоро бих нарекла профилактираща роля. В подобни обучения ние имаме възможност да научим важни и полезни неща. които могат да спомогнат да изградим едно по-различно разбиране и разширяване на представите ни за нещата от живота. Това със сигурност помага да сме по-подготвени за определени житейски обстоятелства – да създаваме и развиваме по-удовлетворяващи отношения, да развием по-добри умения като родители, да опознаем по-добре различни страни в себе си.
Например: когато сме наясно през какви фази преминава една връзка ние можем по-добре да осмислим нашата настояща връзка или връзката, която в бъдеще ще създадем. Това не означава, че ни е гарантирана безпроблемност и липса на кризи във взаимоотношенията. Бих казала, че всъщност кризите в отношенията са важни за развиването на зрялост във връзката, ако те биват преодолени по подходящ начин, но ако ние не знаем това – можем да приемем всяко различие между нас и партньора си и всяка криза като провал на връзката.
Не са ли все още хората с много предразсъдъци, когато трябва да потърсят помощ от човек като теб?
Да, има хора, на които им липсва информация или имат доста противоречива информация, понякога хората имат различни страхове, поради което имат по-скептично отношение към подобна 
подкрепа. Считам, че това е личен избор. Все повече хора обаче са отворени да търсят и развиват себе си.
Как протича една среща с теб? Как всъщност си полезна на хората?
Срещите с мен протичат по много различни начини, включително могат да се случат и на различни места, в зависимост от конкретния човек и от това на какъв етап от нашата съвместна работа сме. Най-общо това, с което мога да бъда полезна е да помогна на клиента в достигането до различни прозрения, намирането на подходящите за него решения и в извървяването на определени стъпки. Това може да се случи не чрез даването на съвети, а чрез създаването на подходяща за това среда, стимули, преживявания. От голямо значение за постигнатите резултати е степента на ангажираност на самия клиент.
Кое е най-важното условие, за да се преодолеят проблемите в една връзка?
Много важно условие, според мен е наличието на готовност да се преминава през периодите на кризи, с разбирането, че те биха могли да стимулират развитието на връзката. От съществено значение е и хората да осъзнаят, че намирането на верния и подходящ за тях път не е нито лесно, нито се случва бързо. Изисква се време, нужни са усилия и постоянство. 
Жените или мъжете са по-активни, когато търсят помощ?
Според моите наблюдения жените по-често са склонни да потърсят външна подкрепа и помощ от специалист. Това, разбира се не означава, че мъжете са по-малко отговорни. Те по-често предпочитат да се справят сами, което не винаги е най-добрата алтернатива.
Три кратки съвета от опита ти, за да имаме пълноценна и щастлива връзка?
Представите за пълноценна и щастлива връзка са много различни при различните хора. Тези представи са формирани предимно въз основа на моделите в тяхното рождено семейство, различни филми, книги и досегашен опит. Именно тези представи често ни ограничават и ни вкарват в рамки, които могат да бъдат пречка в развиването на щастлива връзка. Често ни липсва разбирането, че любовта има няколко измерения, всяко от които е важно в развиването на удовлетворяваща връзка. Това е доста обширна тема и трудно може да бъде синтезирана в няколко кратки съвета. Не съм привърженик на това да се дават конкретни рецепти и препоръки, с идеята, че точното им и стриктно спазване ще доведе до точно определени резултати. Считам, че конкретната ситуация на всеки е много специфична и е важно да се изхожда именно от тази специфика, от контекста. Все пак само ще спомена няколко неща, които е добре хората да имат предвид: от голямо значение е комуникацията и начинът, по който партньорите общуват помежду си, наличието на ,,здравословни,, граници – това са границите, при които не губим себе си във взаимоотношенията с другия, но развиваме свързаност с партньора т.е. важно е намирането на баланс между двете крайности и осигуряване на специално време, прекарано само с партньора. 

*** 

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply