You are currently viewing 10 ВАЖНИ НЕЩА, С КОИТО ДА ПОДКРЕПИМ ДЕТЕТО ПРИ РАЗВОД

10 ВАЖНИ НЕЩА, С КОИТО ДА ПОДКРЕПИМ ДЕТЕТО ПРИ РАЗВОД

автор: Динка Колева, статия за www.damapika.net, юли, 2014
Разводът е труден период не само за партньорите, но и за техните деца. За това е важно, макар да е трудно за тях самите, родителите да намерят подходящи начини, с които да подкрепят своите деца, за да преодолеят по-лесно новата семейна ситуация и предизвикателствата на развода.
Ето няколко важни принципа, които биха могли да бъдат полезен ориентир в търсенето на ефективна подкрепа за детето:
1. По възможност заедно споделете с детето си решението си за развод.
2. Съобразете начина на разговора с възрастта на детето и неговите индивидуални особености, които вие като родители най-добре познавате.
3. Обяснете и помогнете на детето да разбере, че то не е виновно и отговорно за раздялата ви като партньори.
4. Дайте на детето достатъчно информация за промените, които предстоят.
5. Уважавайте връзката на детето си с другия родител. Това е от изключителна важност за него, а и би могло да му помогне да се адаптира по-лесно към новата ситуация, пред която е поставено цялото ви семейство.
6. Не използвайте децата си като посредници между вас и вашия бивш партньор, а договорете ефективни начини за комуникация между вас, особено по въпроси, касаещи детето.
7. Насърчавайте децата да споделят своите чувства. Те имат право да тъгуват и се нуждаят от време, за да преодолеят тази загуба. Ако за вас е трудно да се справите сами – бихте могли да потърсите подходящ консултант, който да помогне на детето, заедно с вас.
8. Не търсете подкрепа по отношение на вашите собствени чувства от детето. Напълно нормално е за самите вас да е трудно преодоляването на развода ви и чувствата, които го съпътстват. Можете да потърсете подкрепа за себе си от близки, от приятели или подходящ консултант, но това не е подходяща роля за вашето дете.
9. Показвайки на децата си как вие се справяте с трудни ситуации и как се грижите за себе си в трудни периоди, вие можете да им помогнете да бъдат по-устойчиви в техния живот, чрез вашия личен пример. 
10. Помнете, че независимо каква е причината за развода ви и трудностите, през които преминавате, вие като родители имате отговорност да сведете до минимум негативното въздействие на тази промяна върху вашето дете.

 

*** 

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам. 

 

Leave a Reply