You are currently viewing СТРЕС ПО КОЛЕДА

СТРЕС ПО КОЛЕДА

автор: Динка Колева,  статия в Списание ШАРЕНО,  декември, 2010 г., бр. 38

Декември – наближават празници. Коледа и Нова година са свързани с много емоции, приготовления, настроение, очаквания и надежди. Празничните дни биха могли да бъдат възможност за почивка, забавление и споделени мигове за удоволствие със семейството и близките ви хора. Винаги ли се получава така?

Продължителните празнични дни са чудесна възможност за приятно общуване с любимите ви хора, за апетитни трапези и весели подаръци, както и във времето, в което можете да започнете от ежедневните задачи.
За съжаление, празниците често са придружени и с повишено ниво на стрес. Много хора споделят, че след празниците се чувстват по-скоро уморени, отколкото заредени и свежи за предстоящата работна седмица.
Причините за това състояние са комплексни – цялостната подготовка и организиране на празниците, купуване на подаръци, недостатъчни финансови средства, рязка промяна към нетипични за ежедневието ви дейности и обратното завръщане към рутинните задължения, преяждане, употреба на по-голямо количество алкохол, продължително „бездействие“. ”… Човек може да се чувства потиснат и стресиран както от прекомерно напрежение и натовареност, така и от липсата на стимули.
Как да избегнем резкия спад в настроението след празниците?
Няма универсални и общовалидни рецепти за това, как ефективно да се почива и релаксира. Важно е да се съобразите с индивидуалните си особености и фактори, свързани с вашето ежедневие и приоритети. Всеки човек има различна степен на натовареност в делниците, различно е и естеството на натоварването – при някои хора преобладава интелектуалната натовареност, при други – физическата. Различна е и степента на издържливост при натоварване, а не на последно място, всеки се разтоварва и презарежда по различен начин. Съобразете се с всичко това, когато организирате времето си за почивка.
Как да се забавлявате, но и да релаксирате ефективно по празниците?
Ето някои полезни идеи, с които бихте могли да създадете по-удовлетворяващи празнични дни:
1. Позитивна нагласа
Вашата нагласа има голямо значение. Позитивната наласа е много важна за начина, по който ще прекарате времето в края на декември.
2. Планиране
Предварително бихте могли да планирате КЪДЕ ще прекарате празничните дни, както и с КОГО бихте искали да ги споделите. Предпочетете хората, с които се чувствате приятно и комфортно. Не е добра идея да празнувате в компанията на хората, с които имате неразрешени конфликти или да не споделяте някакви общи интереси и предпочитания, дори това да е близко на семейството. Отделете достатъчно време за избор и купуване на подаръците. Съобразете ги с бюджета, с който разполагате. Ако похарчите повече, отколкото можете да си позволите, ще се натоварите и ще мислите за това в почивните дни.
3. Споделете товара
Добре би било, ако можете да разпределите задачите около подготовката за празниците и да не поемате ангажименти, които бихте дошли в повече.
4. Време за адаптация
Важно е да си осигурите време за приспособяване от работния ритъм – към почивката, както и след това, при завръщането към ежедневните задачи. По възможност, прекъснете работната седмица плавно, като първите няколко дни ви служат за адаптивен период. Така или иначе, първият работен ден от 2011 ще е понеделник. Идеално време за начало – но повтарям, плавно.
5. Намерете време само за себе си
Сред всички празнични задачи и забавления, опитайте да пишете и малко лично време за себе си. Времето, отделено за вас самите, ще спомогне да релаксирате и да се заредите с необходимата ви енергия. Насочете се към занимания, които да намалят обичайния ви ритъм – разходка сред природата, четене на хубава книга, дихателни упражнения, медитация или пък време за спорт. Изберете това, което обичате да правите, когато вие избирате какво да правите.
6. Започнете своите собствени традиции
Създайте ако желаете и своите нови традиции, които  да ви доставят  удоволствие…  Какво по-комфортно от това, да се покаже пътят, начертан от вас?
От мен – весели и щастливи празници! 🙂 
*** 
Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате нещо от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply