You are currently viewing Балансът – размисли и споделености

Балансът – размисли и споделености

автор: Динка Колева, март 2014 г. 
 
Темата за баланса е важна за мен тема, която през годините идва до мен по различни поводи, чрез различни хора, а и е една от темите, по които аз самата съм размишлявала и търсила отговори и решения в моя собствен път. Динамичното време, в което живеем може би допринася за актуалността на тази тема. За това и реших да споделя някои мои размисли и опитности, с идеята, че винаги има и може какво да се добави. Нормално – всеки нов ден ни носи нов опит и разширява представата ни. Сега бих могла да дам само настоящето ми разбиране за баланса. 
Преди да започна да пиша си зададох някои от обичайните въпроси: Какво е баланс? Как мога да го постигна? Възможно ли е да съм си в постоянно състояние на баланс?
Позволих си да остана за минутка с тези въпроси в себе си и първото изречение, което изплува беше: баланса е да си в контакт със самата себе си (своите нужди, своята мисия, цели, посока), да се чувстваш свързана с по-голямото цяло и да следваш вътрешния си глас. Баланса не е да си в статично положение, животът е движение, промяна и растеж. Много неща около нас постоянно се променят, фонът се сменя, хората, обстоятелствата…и да – важно е да сме в контакт и с всичко това, да присъстваме осъзнато в настоящето.
Не бих омаловажила необходимостта от това на планираме и организираме времето си, това е нещо, което самата аз правя. За да следваме своя път е важно да ценим времето си. За това подкрепям много от съветите, за които четем, свързани с планиране на времето. Първоначално много ми се искаше аз самата кратко и структурирано да споделя няколко практични и тествани от мен идеи за добро планиране на времето, с което да изчерпя темата за балансирания начин на живот, но някак в мен надделя друг аспект от темата – темата за свързаността със себе си. Според мен това е нещото, за което по-малко говорим и пишем и над което най-често избягваме да работим…
Това, което аз разбрах за себе си е, че планирането на времето и отделянето на внимание на всички сфери от живота ни са много важни в постигането на по-балансиран и удовлетворяващ живот. Те са ценен инструмент да използваме максимално пълноценно времето, което имаме. Нещо повече – планираното време ни помага да сме в по-добра кондиция за много повече неща. 
Другото важно според мен е да си позволим да екпериментираме и пробваме различни начини на разпределение на времето – само така можем да намерим своя собствен ритъм на живеене и то в този конкретен период. Може би в друг момент ще ни е нужно да направим някои промени.
И всъщност най-важното нещо за мен по темата за баланса е това, с което започнах – създаването и поддържането на свързаност със себе си. Без нея не сме “обелили лука” до сърцевината. Това е нещото, за което всеки ден е нужно да полагаме грижи. 
И ако сега си задавате въпроса: Как да го постигна тази свързаност със себе си? – това би било чудесно. С това сте направили важна крачка по пътя към себе си. Другото е въпрос на експериментиране, практика и постоянство… Може би бих споделила нещо по тази тема в някакъв друг момент, когато му дойде времето. Сега бих се ограничила само с един прекрасен цитат от една книга, придобила доста популярност напоследък:
“Когато душата е в баланс, целият хаос около нас се превръща в перфектна хармония. Когато умът е притихнал, решенията идват сами. Когато сърцето обича, любовта твори чудеса”- Оура Лов, от книгата “Пчелата – любов извън времето и пространството”

***

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам.

Leave a Reply