You are currently viewing СИЛАТА НА МАЛКИТЕ СТЪПКИ

СИЛАТА НА МАЛКИТЕ СТЪПКИ

 автор: Динка Колева, януари 2013 г. 

Случвало ли ви се е да сте достигнали до убеждението, че се нуждаете от промяна в живота си, но не знаете от къде да започнете?
На мен ми се е случвало и то не веднъж. Познавам много хора, на които също им се е случвало. И мисля, че можем да си признаем, че това е период, който е доста дискомфортен. Понякога просто се отказваме и си оставаме в старото сигурно положение, понякога опитваме различни неща, но…не винаги успяваме да достигнем това, към което се стремим. Объркани сме, а не рядко и уплашени, защото промените, които искаме ни изглеждат непосилни за нас.
Как да се справяме с тези периоди в своя живот?
Не вярвам в готовите предписания за справяне с всякакви ситуации. Вярвам, че можем да черпим опит от книги, от опита на други хора, да потърсим подкрепа от специалист и да намерим подходящите за себе си начини, които да ни отведат до желаните промени.
Вместо да предлагам готови отговори, предлагам някои въпроси, над които можем да помислим:
-До колко се чувстваме свързани със себе си и с вътрешния си глас, когато търсим вярната за нас посока?
-Развиваме ли уменията, които имаме и търсим ли нови начини за справяне с различните ситуации, пред които сме изправени?
-Заобиколени ли сме от достатъчно подходящите хора и създаваме ли нови контакти, които могат да ни обогатят?
-Активни ли сме, когато искаме да променим конкретни неща в живота си или само размишляваме, но никога не пристъпваме към действия?
-Постоянни ли сме в действията си или бързо се обезсърчаваме и губим интерес?
-Има ли баланс между различните сфери в живота ни или по-голяма част от времето и енергията ни са посветени само на едно конкретно нещо?

Ако помислите над тези въпроси и успеете да си отговорите, вероятно сте направили поне няколко крачки към желаната промяна. Вярвам, в силата на малките стъпки, направени с вяра, търпение и постоянство. Те ни помагат да бъдем по-уверени по пътя, който сме си избрали. И както е казал Хенри Форд: „Нищо реално не е толкова трудно, ако го разделиш на малки порции”.

*** 

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам. 

Leave a Reply