You are currently viewing За баба и дядо с любов :)

За баба и дядо с любов :)

автор: Динка Колева; статия за Mamaweb.bg, 13.01.2013 г. 
Ролята на бабите и дядовците в отглеждането и грижите за детето е тема, която вълнува много млади родители. Това е тема, по която може да се говори много и същевременно няма точни предписания, тъй като всяка семейна система има своите индивидуални и специфични особености, които е важно да бъдат зачетени.
Раждането на дете в семейството е вълнуващо събитие, както за самите родители, така и за бабите и дядовците. Това обаче е и съществена промяна и за двойката родители и за техните родители – промяна, която предполага нови роли за всеки един от тях. Това не винаги е лесен период и предполага процес на “пренареждане” в семейството, спрямо новите обстоятелства. 
Несъмнено съществуват множество ползи от включването на бабите и дядовците в живота на детето. Тяхната помощ в грижите за детето може да бъде много ценна, общуването им с детето може да спомогне за предаването на семейната история, за изграждането на идентичност на детето.
Според някои изследвания, децата, които са изградили добра връзка с поне една баба или дядо показват по-високи резултати в училище, чувстват се по-уверени и са по-комуникативни.
Отношенията с бабите и дядовците обаче могат да бъдат съпроводени и с множество конфликти от различен характер. За това е добре младите родители да помислят предварително около конкретни правила свързани с начина на отглеждане и възпитание на детето, както и ясни граници определящи участието на бабите и дядовците в неговото отглеждането. Това може да намали риска от различни недоразумения, неясноти и конфликти. Не на последно място ще осигури по-хармонична и сигурна среда за детето.

*** 

Ако тази публикация Ви е харесала, моля споделете я, за да постигнете да бъдете повече хора, за които можете да полезна! Ако желаете да използвате тази публикация, моля, посочете автор и линк към нея! Ако сте мотивирани да направите промени в живота си, но имате нужда от подкрепа в този процес, бихте могли да опитате някоя от Програмите, които осъществявам. 

 

 

Leave a Reply